Un consorțiu care implică cercetători de la Universitatea din Liverpool a publicat două noi studii care identifică factorii de risc asociați cu ciroza provocată de alcool.

Ciroza cauzată de alcool reprezintă leziunea țesutului hepatic, provocată de consumul de alcool. Consorțiul GenomALC a fost înființat în urmă cu peste 10 ani pentru a determina de ce unii oameni care beau mult alcool continuă să dezvolte ciroză, iar alții nu.

Cercetători din șase țări, printre care profesorul Sir Munir Pirmohamed și dr. Andrew Thompson de la Universitatea din Liverpool, au efectuat două studii recrutând pacienți diagnosticați cu ciroză cauzată de alcool pe care i-au comparat cu indivizi având un istoric similar în ce priveşte consumul de alcool, însă fără dovezi ale afectării ficatului.

 

Primul studiu

Primul studiu a analizat factorii de risc, cum ar fi tiparele consumului de alcool, tipul preferat de băutură alcoolică și alte obiceiuri de viață ce nu includ consumul de alcool, dar care sunt asociate cu ciroza.

Constatările au arătat că diabetul și creșterea IMC-ului (indice masă corporală) la un adult tânăr au fost mai frecvente la pacienții cu ciroză. Au existat, de asemenea, dovezi că persoanele fără leziuni hepatice ar fi fost mai degrabă băutori de vin, băutori de cafea, fumători și consumatori de canabis.

 

Al doilea studiu

Al doilea studiu a utilizat un studiu de asociere la nivel de genom (GWAS – genome-wide association study) pentru a identifica genele responsabile de creșterea riscului de ciroză. Această metodă caută ADN-ul (genomul) unei persoane pentru variații mici, numite polimorfisme cu nucleotide unice (SNP).

Fiecare persoană poartă multe milioane de SNP-uri, dar dacă un anumit SNP apare mai frecvent la persoanele cu o anumită afecțiune decât la persoanele fără această afecțiune, poate sugera motivul care stă la baza diferenței.

A fost raportată o nouă asociere genetică între gena FAF2 și ciroza dată de alcool. Această genă este implicată în metabolismul grăsimilor lipidice din celulele hepatice, ceea ce poate explica implicarea acesteia în creșterea riscului de ciroză.

 

Îmbunătățirea înțelegerii

Rezultatele din ambele studii s-au dovedit a fi consecvente într-o a doua cohortă din UK Biobank (un studiu pe termen lung de biobancă din Regatul Unit), ajutând astfel, la confirmarea validității rezultatelor.

Profesorul Sir Munir Pirmohamed a declarat: „Rezultatele acestor două studii ne ajută să ne îmbunătățim înțelegerea asupra acestui tip grav de boală hepatică. Acești factori de risc genetici și nongenetici oferă noi cunoștințe despre motivul pentru care unii oameni ar putea fi vulnerabili la ciroză.

De asemenea, Dr. Andrew Thompson a spus: “Îmbunătăţirea înţelegerii noastre a factorilor care conduc la ciroza asociată consumului de alcool, prezintă noi oportunităţi pentru stratificarea riscului şi dezvoltarea opţiunilor de tratament”.

 

Sursă articol: www.medicalxpress.com