Pandemia de coronavirus are un impact negativ nu doar asupra celor care se îmbolnăvesc de COVID-19. Noi cercetări arată că în timpul pandemiei testările pentru hepatita C (VHC) au scăzut la jumătate.

Cercetarea de la Boston Medical Center a reliefat că la nivelul spitalului testarea pentru VHC a a scăzut cu 50 la sută, dar și numărul cazurilor nou diagnosticate cu peste 60%. Această nouă cercetare evidențiază impactul pe care îl are pandemia de COVID-19 asupra testării VHC la nivel de spital și ambulator. De altfel, rezultatele studiului arată că există un impact mai mare în clinicile de asistență primară, unde a existat o scădere cu 72% a testelor și cu 63% scăderea noilor cazuri diagnosticate.

Aici telemedicina a fost încorporată în fluxurile de lucru clinice,  dar îngrijirea preventivă standard, inclusiv testarea VHC, nu a fost efectuată în mod obișnuit pe tot parcursul pandemiei. În opinia cercetătorilor americani, telemedicina a acționat ca o barieră în calea îngrijirii VHC. Constatările conform cărora testarea și diagnosticul de VHC au scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 sunt alarmante, din cauza efectului pe care boala nedetectată îl poate avea asupra celor infectați fără să știe. Din perspectiva sănătății publice, VHC este o infecție transmisibilă care se poate răspândi în întreaga populație dacă nu este detectată și tratată.

 

Continuare articol pe www.360medical.ro