Hepatita A este o boală infecțioasă cauzată de infectarea ficatului cu virusul hepatitic A. Cunoscută și sub denumirea populară ”boala mâinilor murdare”, Hepatita A are ca principală cauză igiena deficitară, fie că asta înseamna consumul de fructe și legume care nu sunt spălate corespunzător, mâini nespălate corespunzător (min. 20 secunde, cu apă caldă și săpun, înainte de servi sau pregăti mâncarea, după folosirea toaletei sau ori de câte ori este nevoie) sau consumul de apă din surse contaminate.

Hepatita A se transmite de obicei de la o persoană la alta pe cale digestivă, prin alimente, apă sau fecale contaminate. Virusul poate fi transmis și pe cale sexuală (nu doar contact oral-anal).

Hepatita A nu produce mereu simptome. De multe ori, copiii mici nu sunt simptomatici, deși au virusul în organism. În cazul persoanelor care au simptome, acestea se manifestă prin: febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături, dureri abdominale, urină închisă la culoare, scaun decolorat, dureri ale articulațiilor, icter.

De regulă, simptomele au o durată de aproximativ 2 luni, dar sunt și situații în care boala este mai severă, iar pacientul are nevoie de un timp mai lung de vindecare, spre 6 luni.

Principala metodă de prevenție a Hepatitei A este vaccinarea. În prezent, în România, vaccinul este recomandat a se efectua la nou-născuți, în primele zile de viață, însă acesta este eficient la orice vârstă. O persoană care crede/știe că a fost expusă virusului hepatitic A poate fi vaccinată în primele 2 săptămâni post- expunere.

Vaccinul este recomandat și persoanelor care călătoresc în zone cu risc crescut de infecție și se realizează în 2 doze, la distanță de 6-12 luni.