Hepatita C este o boală infecțioasă cauzată de infectarea ficatului cu virusul hepatitic C. Boala poate avea o fază acută sau se poate croniciza. În medie, 75-85% dintre cazurile de infectare cu virusul hepatitic C se cronicizează.

Principala cale de transmitere a infecției este prin contact cu sângele unei persoane contaminate (transfuzii cu sânge sau utilizarea unor obiecte care conțin sângele unei persoane infectate, de la mamă la făt în momentul nașterii și, mai rar, act sexual neprotejat, utilizarea în comun a unor obiecte de uz personal sau a instrumentarului pentru piercing sau tatuaje. Virusul nu se transmite prin alăptat, sărut, strănut, tuse, utilizarea acelorași tacâmuri sau prin aer.

Deși de obicei este asimptomatică, Hepatita B se manifestă similar celorlalte tipuri de Hepatite: oboseală, disconfort abdominal, febră, lipsa apetitului, dureri abdominale, diaree, urină închisă la culoare, icter. Simptomele apar după 2-12 săptămâni de la infectare, dar pot trece și câteva zeci de ani fără ca o persoană infectată să manifeste vreun semn de boală si să descopere prezența virusului în organism. Cronicizarea poate conduce la afecțiuni ale ficatului, cum ar fi insuficiența hepatică sau cancerul hepatic.

În acest moment, nu există un vaccin împotriva Hepatitei C, astfel încât principalele metode de prevenție rămân respectarea regulilor privind utilizarea obiectelor personale, respectarea strictă a normelor de igienă și a protocoalelor în cazul personalului medical, care lucrează cu probe de sânge, dar și în cazul familiilor care au un membru ce prezintă infecție cu Hepatita C, evitarea utilizării în comun de ace sau dispozitive de consum a drogurilor.