Premiul Nobel pentru Medicină din acest an a fost acordat celor trei oameni de știință – Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice – care au descoperit virusul hepatitei C. La nivel global, 71 de milioane de persoane trăiesc cu hepatită cronică C, asta înseamnând mai mult decât populația Regatului Unit sau aproape de două ori populația Canadei. O proporție semnificativă dintre acești oameni va dezvolta ciroză sau cancer la ficat.

Este a doua oară în istorie când se acordă un premiu Nobel în domeniul hepatologiei. Primul s-a acordat în 1976 lui Baruch Blumberg pentru descoperirea virusului hepatitei B.

 

De ce este acest lucru important astăzi?

De când aceste descoperiri au fost făcute, în 1960 (hepatita B) și 1989 (hepatita C), s-au făcut progrese semnificative și viața multor oameni din întreaga lume s-a îmbunătățit. Am reușit să dezvoltăm instrumente de diagnostic, un vaccin pentru hepatita B și chiar un remediu pentru infecția cu hepatita C. Cu toate acestea, aceste virusuri ucid în continuare aproape 1,4 milioane de oameni în fiecare an. În plus:

  • în regiunea Asia-Pacific, mai mulți oameni mor de hepatită virală decât de HIV, tuberculoză și malarie combinate în fiecare an;
  • peste 180.000 de nou-născuți doar în regiunea Pacificului de Vest sunt nou infectați de hepatita B prin transmiterea de la mamă la copil;
  • din cele aproape 360 ​​de milioane de persoane care trăiesc cu hepatită virală la nivel mondial, doar 12% știu că trăiesc cu ea și doar 2% au primit tratament, deci o proporție foarte mică dintre cei afectați beneficiază de fapt de descoperirile câștigătoare ale premiului Nobel.

 

Putem elimina hepatita virală din întreaga lume

Instrumentele necesare pentru eliminarea hepatitei virale sunt accesibile și disponibile. Vaccinarea în timp a nou-născuților împotriva hepatitei B, plus vaccinarea în anii școlari, și diagnosticarea plus tratamentul adecvat al mamelor care trăiesc cu hepatita B cronică în timpul sarcinii pot reduce transmiterea de la mamă la copil a infecției mai mult de 95% din timp și pot întrerupe ciclul de transmitere al virusului între generații. Medicamentele disponibile pot vindeca mai mult de 90% dintre persoanele cu infecție cronică cu hepatită C, prevenind cancerul hepatic și insuficiența hepatică.

COVID-19 a declanșat una dintre cele mai grave crize din vremurile noastre. Dacă nu acționăm rapid, impactul său va include, de asemenea, milioane de noi infecții cu hepatită B la copii pentru anii următori.

Pandemia se adaugă la gravitatea situației, deoarece serviciile de sănătate, vaccinarea, screeningul și tratamentele au fost întrerupte, întârziate sau întrerupte cu totul. Din cauza perturbărilor COVID-19 create programelor de vaccinare împotriva hepatitei B, vor exista milioane de noi infecții cronice ale hepatitei B în rândul copiilor născuți între 2020 și 2030. Dar acționând colectiv putem mobiliza părțile interesate și putem schimba cursul istoriei.

Este nevoie de mai multe investiții în eliminarea hepatitei virale, deoarece investițiile la scară vor produce randamente economice pozitive pe termen scurt și lung. Cancerul hepatic și ciroza cauzate de hepatita virală afectează adesea persoanele și familiile în anii lor cei mai productivi. Acestea impun un cost semnificativ pentru sistemele de sănătate și societate, deoarece, în multe cazuri, când oamenii se îmbolnăvesc, își pierd locul de muncă, sunt adesea împinși în sărăcie, plătesc mai puține impozite și își reduc productivitatea, câștigurile și cheltuielile. Pe de altă parte, persoanele sănătoase și populațiile sănătoase tind să aibă o productivitate mai mare, un venit disponibil mai mare și costuri de îngrijire medicală reduse.

Numerele sunt fără echivoc. De exemplu, fiecare dolar cheltuit pentru eliminarea hepatitei B în Filipine va câștiga înapoi 2,23 dolari și fiecare dolar cheltuit pentru eliminarea hepatitei C în Vietnam va câștiga înapoi 3,42 dolari. În India, un tratament împotriva hepatitei C costă mai puțin de 40 USD, iar tratamentul pentru hepatita B timp de un an costă mai puțin de 30 USD. La asemenea prețuri, vindecarea hepatitei C va duce la reducerea costurilor asistenței medicale în termen de trei ani. Guvernul Pakistanului a reușit, de asemenea, să procure tratamente curative împotriva hepatitei C la prețuri la fel de mici. Acestea sunt investiții care merită făcute pentru a avea populații mai sănătoase.

 

Schimbând cursului istoriei

Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU și strategia globală a Organizației Mondiale a Sănătății pentru eliminarea hepatitei, care a fost aprobată de 194 de țări, solicită eliminarea hepatitei virale până în 2030. La ratele actuale de diagnostic și tratament, mai puțin de 10 țări din întreaga lume vor avea hepatita eliminată până în 2030. Guvernele și întreprinderile recunosc din ce în ce mai mult urgența necesității de a combate hepatita virală și ambele au roluri critice în eliminarea acesteia. În sectorul sănătății, întreprinderile pot sprijini obiectivele și planurile naționale prin furnizarea de servicii și produse și pot instrui forța de muncă din domeniul sănătății. Companiile pot dezvolta noi tehnologii și modele de afaceri pentru a spori testarea și recomandarea. Întreprinderile cu forță de muncă mare pot juca, de asemenea, un rol esențial prin asigurarea screening-ului hepatitei și îngrijirea angajaților lor. În plus, alte sectoare, cum ar fi educația, serviciile financiare și infrastructura, vor fi esențiale pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la realizarea eliminării și, de asemenea, pentru evidențierea importanței investițiilor într-o zonă cu randamente socio-economice ridicate, dar cu un decalaj investițional mare.

 

Sursă articol: www.weforum.org