Un articol publicat de medicul Anna Suk-Fong Lok pe platforma MedicalExpress

Când mi-am început cariera medicală în Hong Kong la începutul anilor 1980, am ales să mă concentrez asupra hepatitei B, în parte pentru că era foarte frecventă și pentru că virusul hepatitei C nu fusese încă descoperit. Am asistat la devastarea cauzată de acest virus – ciroză, insuficiență hepatică și cancer la ficat – și de lipsa tratamentelor pe care le-am fi putut oferi pacienților.

Pe atunci, oamenii de știință știau că există un alt tip de hepatită, dar nimeni nu a putut să o identifice, așa că am numit-o hepatită non-A, non-B. Nu mi-aș fi imaginat niciodată că în cursul carierei mele aș fi asistat la descoperirea a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de hepatita C și la dezvoltarea unui remediu pentru aproape toți pacienții cu hepatită cronică C în 2014.

Subliniind importanța acestor descoperiri pentru sănătatea umană globală, Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină din acest an a fost acordat în comun lui Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice pentru descoperirea virusului hepatitei C.

Dezvoltarea tratamentelor în ultimii 30 de ani reflectă progresele uimitoare pe care le-a făcut domeniul în combaterea hepatitei C într-o perioadă de timp relativ scurtă. Inițial, la sfârșitul anilor 1980, înainte de a deveni disponibil un test de diagnosticare, unii medici au început să trateze cazuri bine caracterizate de hepatită non-A, non-B (adică hepatita C) cu interferon, o proteină naturală pe care corpul o produce pentru a combate virusurile, și cu ribavirina, un medicament antiviral. Aceste medicamente nu au fost dezvoltate special pentru hepatita C; trebuiau administrate sub formă de injecții timp de 6-12 luni, au avut multe efecte secundare și au dus la vindecarea doar a jumătate dintre pacienții care au primit tratament. Au fost necesare mai mult de două decenii pentru ca primele medicamente antivirale cu acțiune directă să fie aprobate de FDA (Food and Drugs Administration).

Îmi amintesc entuziasmul pe care l-am simţit când eu și colegii mei am testat una dintre noile combinații de medicamente la pacienți și am văzut că numărul virusurilor scade de la peste 1 milion la mai puțin de 20 în decurs de două săptămâni. Am publicat rezultatele studiului nostru pilot în New England Journal of Medicine în 2012. Deși studiul a implicat doar 21 de pacienți, a fost considerat un moment important, deoarece a fost primul studiu care a dovedit că o combinație de pastile orale fără interferon poate vindeca hepatita C.

Tratamentul eficient pentru hepatita C a devenit și mai relevant astăzi, având în vedere creșterea recentă a noilor cazuri de hepatită C din cauza creșterii consumului de opioide.

Un medicament scump și noi medicamente generice

Prima pastilă combinată cu două medicamente care inhibă pași diferiți în replicarea hepatitei C a fost aprobată de FDA în 2014. Această pastilă se ia o dată pe zi timp de 8-12 săptămâni, are efecte secundare puține sau deloc și a îmbunătățit rata de vindecare la 90- 95%. A fost apreciat ca un remediu magic, dar a venit cu un preț de 94.500 USD pentru un curs de tratament de 12 săptămâni. Acest lucru a determinat mulți asigurători din Statele Unite și departamentele naționale de sănătate din alte țări să limiteze accesul la tratament.

De atunci, au devenit disponibile alte câteva combinaţii de pastile cu rate de vindecare similare, care sunt la fel de bine tolerate, iar costul a scăzut semnificativ. În plus, în multe țări cu resurse limitate sunt disponibile medicamente generice la prețuri reduse și aranjamente speciale de stabilire a prețurilor.

În timp ce prețul actual al medicamentelor împotriva virusului hepatitei C este încă foarte mare, trebuie să ne amintim că pentru 95% dintre pacienți, acesta este un remediu. Este diferit de medicamentele pentru multe boli care trebuie luate pentru o lungă perioadă de timp, uneori pentru restul vieții pacienților. Într-adevăr, un tratament pentru virusul hepatitei C a permis unor pacienți aflați pe lista de așteptare a transplantului de ficat să-și inverseze insuficiența hepatică, făcând transplantul inutil. Aceasta este o veste bună nu numai pentru acești pacienți, ci și pentru alții aflați pe lista de așteptare.

Remarcabilul succes al tratamentului cu hepatita C a reactivat eforturile de a găsi un remediu pentru hepatita B. Tratamentele actuale pot stopa replicarea virusului hepatitei B, dar nu îl elimină. Majoritatea pacienților trebuie să urmeze un tratament pe termen lung pentru a preveni apariția hepatitei atunci când virusul reapare după oprirea tratamentului.

Decesele cauzate de infecțiile cu hepatită B și C cresc în întreaga lume

Învățând din experiența hepatitei C și cu o mai bună înțelegere a biologiei virusului hepatitei B și a modelelor animale îmbunătățite, companiile farmaceutice dezvoltă medicamente care vizează diferite etape ale ciclului de viață al virusului hepatitei B. În timp ce vindecarea pentru hepatita B va fi mai dificilă, deoarece se poate integra în ADN-ul pacientului, permițându-i să evite răspunsul imun al pacientului, sunt optimist că vom asista la disponibilitatea de noi combinații de medicamente care ne vor apropia de obiectivul vindecării de hepatita B.

Dar știrile nu sunt toate pozitive. În timp ce ratele de mortalitate cauzate de HIV, tuberculoză și malarie au scăzut în ultimii ani, decesele cauzate de hepatita B și C au crescut. La nivel global, se estimează că 257 de milioane de persoane au infecție cronică cu virusul hepatitei B, iar 71 de milioane au virusul hepatitei cronice C. Împreună hepatita B și C au provocat peste 1,34 milioane de decese în 2015. Acest lucru a determinat Organizația Mondială a Sănătății să provoace țări din întreaga lume să dezvolte planuri naționale de eliminare a acestor două virusuri până în 2030.

Virusul hepatitei B și virusul hepatitei C se răspândesc de obicei prin contactul cu sângele sau secrețiile corpului, cum ar fi materialul seminal de la persoanele infectate, prin împărțirea acelor sau expunerea sexuală. Dar pot fi răspândite și prin ace contaminate utilizate pentru tratament medical, lucru care se întâmplă în continuare în multe părți ale lumii. În plus, virusul hepatitei B poate fi răspândit de la mame infectate la nou-născuți, cu excepția cazului în care vaccinarea este administrată imediat după naștere.

Pentru persoanele cu virusul hepatitei C, aproximativ două treimi suferă de infecție cronică. Pentru virusul hepatitei B, șansa de infecție hepatică cronică scade cu cât pacientul întâmpină virusul mai târziu: probabilitatea este de 90% dacă este infectată în pruncie; 20-30% dacă este infectat în timpul copilăriei; și 2-5% dacă sunt infectați în viața adultă. Unele persoane infectate cu virusul hepatitei B sau virusul hepatitei C se pot recupera singure, dar multe dezvoltă infecții cronice care durează mai mult de șase luni și adesea ani sau pe tot parcursul vieții. Cei cu infecție cronică sunt expuși riscului de ciroză (leziuni hepatice severe), insuficiență hepatică și cancer hepatic.

Epidemia de opioide, persoanele fără adăpost duc la creșterea infecțiilor cu hepatită B și C.

În Statele Unite, numărul de noi infecții cu virusul hepatitei B și cu virusul hepatitei C a scăzut de mulți ani, dar această tendință a fost inversată în ultimii ani din cauza epidemiei de opioide, deoarece mai mulți oameni folosesc medicamente injectabile, împart ace sau alte accesorii și practică un comportament sexual cu risc ridicat. Acest lucru este valabil mai ales pentru hepatita C, unde numărul de cazuri noi din ultimii 10 ani s-a dublat, astfel remarcându-se necesitatea unui vaccin preventiv, care este un instrument vital pentru eliminarea hepatitei C. Creșterea numărului de cazuri noi de hepatita B este mai mică și se observă în principal la adulți în vârsta de 30 de ani, deoarece majoritatea persoanelor mai tinere au beneficiat de vaccinarea împotriva virusului hepatitei B.

Când vorbim despre hepatita virală, accentul se pune pe hepatita B și C, deoarece acestea pot provoca infecții cronice, în timp ce hepatita A provoacă doar infecții acute și nu va duce la ciroză sau cancer hepatic. Cu toate acestea, din 2016, multe state din SUA au asistat la focare de hepatită A. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au primit peste 2.500 de rapoarte de hepatită A între ianuarie 2017 și aprilie 2018 asociate cu transmiterea de la persoană la persoană, cu factori de risc în două treimi din aceste cazuri, consumul de droguri sau lipsa de adăpost sau ambele. În Michigan, unde locuiesc, au fost raportate 859 de cazuri de hepatită A, inclusiv 27 de decese, între iulie 2016 și iunie 2018. Putem preveni hepatita A prin vaccinare și îmbunătățirea condițiilor igienice.

Ziua mondială a hepatitei are loc anual pe 28 iulie, zi aleasă în cinstea regretatului Baruch Blumberg, care a primit un premiu Nobel pentru descoperirea virusului hepatitei B. Astăzi este un alt motiv de sărbătoare, întrucât un al doilea Nobel este acordat pentru cercetarea hepatitei, de data aceasta pentru descoperirea virusului hepatitei C. Mă mir de cât de mult am făcut progrese în ultimele trei decenii și sunt încântat că nu sunt doar un observator, ci și un contribuitor la progres. Munca noastră nu este terminată. Trebuie făcut mult mai mult pentru a elimina complet cazurile noi de hepatită virală și decesele cauzate de hepatita cronică B și C.

Sursa articolului: www.medicalxpress.com