Depistarea precoce a persoanelor la risc de a dezvolta carcinom hepatocelular (HCC) după finalizarea cu succes a tratamentului împotriva hepatitei C cronice poate fi acum mai ușoară datorită activității a două echipe de cercetare independente din Franța și Egipt.

Studiile, prezentate la The Digital International Liver Congress (DILC) 2020 au inclus cohorte de pacienți cu infecție cronică cu VHC (virus hepatitic C) care au obținut un răspuns virusologic susținut (RVS) la terapia antivirală cu acțiune directă (DAA). Ambele studii au utilizat parametri clinici ușor de obținut, deja disponibili, pentru a-i depista pe cei care au risc de a dezvolta HCC.

Acest model ar putea ajuta la individualizarea monitorizării HCC și la detectarea HCC după ce pacienții se vindecă în urma infecției cu VHC, în cel mai scurt timp posibil.

Tratamentul pe bază de DAA poate oferi un RVS la mai mult de 95% dintre pacienții cu infecție VHC cronică. Cu toate acestea, în ciuda eradicării virale, pacienții cu infecție VHC cronică au în continuare un risc rezidual de HCC, în special cei cu boli hepatice subiacente severe și / sau comorbidități. Factorii de risc și modelele de predicție pentru HCC sunt mai bine înțeleși la pacienții infectați cu VHC înainte de eradicare, dar aceștia nu au fost încă stabiliți la pacienții care au atins RVS cu terapie DAA.

 

 

 

Materialul integral pe www.raportuldegarda.ro