Prevalența globală a hepatitei B cu potențial letal la copiii cu vârsta sub cinci ani a scăzut la sub 1% în 2019 – în scădere de la 5% în deceniile pre-vaccinare dintre anii 1980 și începutul anilor 2000, a raportat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Progresul marchează atingerea unui obiectiv critic în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD): reducerea transmiterii hepatitei B la copiii cu vârsta sub cinci ani până la sub un procent până în acest an.

„Niciun sugar nu ar trebui să crească doar pentru a muri de hepatită B, din cauză că nu a fost vaccinat”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Punctul de reper de astăzi înseamnă că am redus dramatic numărul de cazuri de leziuni hepatice și cancer hepatic în generațiile viitoare.”

Prevenirea transmiterii de la mamă la copil esențială

Prevenirea transmiterii de la mamă la copil a hepatitei B este cea mai importantă strategie pentru controlul bolii și salvarea vieților, a spus dr. Tedros.

OMS solicită eforturi unite și intensificate pentru a testa femeile însărcinate, pentru a oferi profilaxie antivirală femeilor care au nevoie de aceasta și pentru a extinde accesul la imunizarea împotriva hepatitei B și la vaccinul său foarte important cu doza la naștere.

La nivel global, peste 250 de milioane de oameni trăiesc cu infecție cronică cu hepatită B, potrivit OMS. Sugarii sunt deosebit de vulnerabili , iar 90% dintre copiii infectați cu hepatita B în primul an de viață devin purtători cronici. În fiecare an, boala revendică aproape 900.000 de vieți.

Este necesar un acces mai mare la vaccinul „doza de naștere”

Sugarii pot fi protejați împotriva hepatitei B printr-un vaccin sigur și eficient care oferă o protecție de peste 95%.

OMS recomandă ca toți sugarii să primească o primă doză de vaccin împotriva hepatitei B cât mai curând posibil după naștere – de preferință în 24 de ore – urmată de cel puțin două doze suplimentare. Acoperirea cu trei doze în timpul copilăriei a ajuns la 85% la nivel mondial în 2019, în creștere de la 30% în 2000.

Cu toate acestea, accesul la prima doză critică în decurs de 24 de ore de la naștere rămâne neuniform. Acoperirea globală este de 43%. Acoperirea scade la 34% în regiunea estică a Mediteranei și la doar 6% în Africa.

„Extinderea accesului la o doză a vaccinului împotriva hepatitei B la naștere în timp util este piatra de temelie a eforturilor de prevenire a transmiterii de la mamă la copil”, a declarat Meg Doherty, directorul OMS pentru programele globale HIV, hepatită și ITS. În Africa subsahariană, unde doza la naștere a vaccinului împotriva hepatitei B nu a fost încă introdusă, „este o prioritate să asigurăm această protecție cât mai curând posibil”.

COVID-19 împiedică progresul

Un nou studiu de modelare realizat de Imperial College London și OMS a constatat că întreruperile cauzate de COVID-19 la programul OMS al vaccinării împotriva hepatitei B ar putea avea un impact serios asupra eforturilor de atingere a obiectivelor strategiei globale.

În cel mai rău caz, studiul proiectează că 5,3 milioane de infecții cronice suplimentare ar putea fi observate la copiii născuți între 2020 și 2030 și un milion de decese suplimentare legate de hepatită B în rândul acestor copii mai târziu.

Hepatita C, odată mortală, acum foarte vindecabilă

Într-o conferință de presă de la Geneva, dr. Tedros a spus că 325 de milioane de oameni trăiesc cu hepatită B sau C. În fiecare an, 1,3 milioane de oameni își pierd viața din cauza acestor boli.

Prima strategie globală, adoptată de țări la Adunarea Mondială a Sănătății din 2016, solicită încetarea hepatitei virale până în 2030, reducând noile infecții cu 90% și mortalitatea cu 65%.

„Chiar și eliminarea hepatitei ar fi părut odată o fantezie”, a spus Tedros, „dar noile medicamente au transformat hepatita C dintr-o boală mortală pe tot parcursul vieții într-una, în majoritatea cazurilor, ce poate fi vindecată în 12 săptămâni.”

În timp ce medicamentele rămân prea scumpe pentru pacienții din multe țări, șeful sănătății ONU a subliniat cazurile de progrese „incredibile”, în special în Egipt, unde 60 de milioane de persoane au fost testate gratuit pentru Hepatita C și au accesat tratament gratuit. De asemenea, s-au înregistrat progrese în eliminarea hepatitei B în Asia, unde acoperirea imunizării copiilor este mare, inclusiv doza foarte importantă primită la naștere.

Întrebat despre costul mediu al unui tratament de 12 săptămâni pentru hepatita C în țările cu venituri mari, medii și mici, dr. Doherty a spus că prețul a scăzut de la 3.000 dolari la 60 dolari astăzi.

Preţul este corect

„În multe privințe, acum avem prețuri care ne vor permite să încetăm hepatita C”, a spus ea. „Acesta este în esență un remediu”. Scopul acum este de a găsi „milioanele dispărute” de oameni care nu au fost încă identificați ca infectați – și de a îi testa și trata astfel încât să nu mai transmită virusul.

COVID-19 a făcut acest obiectiv doar mai descurajator. Odată cu întreruperea lanțurilor de aprovizionare și a serviciilor, a resurselor deviate și a concentrării politice asupra conținutului pandemiei, există un risc real de a pierde câștigurile realizate.

„La fel ca multe boli, hepatita nu este doar o problemă de sănătate, ci este o povară socială și economică enormă”, a subliniat Tedros.

 

Sursa articolului: www.news.un.org